Válás és vagyonmegosztás

 

Válás és vagyonmegosztás   
 
 
Amikor az ember beadja a válókeresetet, nem is gondolja, hogy mi minden vár rá. Azt gondolná, hogy végre megszabadul a rossz házasságától, de sajnos a bíróságon nem úgy folyik a válóper, ahogy ezt egy hétköznapi ember gondolná.
 
Azt hinnénk, hogy egy-két tárgyalás, jegyzőkönyvezés, bizonyítási indítványok, bizonyítékok és a bíró gyorsan dönt, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen fellebbezni másodfokon.
 
Ez csak egy álom Magyarországon, mert sajnos a valóság teljesen másról szól.
 
Ettől függetlenül szerintem még mindig jobb nyugodtan élni, és eljárni arra az egy-két tárgyalásra évente, mint a rossz házasságban kínlódni, idegeskedni, azon törni a fejünket, hogy mással milyen boldogok is lehetnénk, és ennek persze az egészségünk is kárát láthatja.
 
Sajnos nagyon sokan élnek Magyarországon rossz házasságban, mert nincs bátorságuk beadni a válókeresetet, vagy éppen megelégednek a lopott boldog órákkal. Csak a gyerekek miatt sem érdemes együtt maradni, mert a gyerekek felnőnek, elköltöznek és mi ott maradunk valakivel, aki azon kívül, hogy a gyermekek édesapja, nem jelent többet nekünk. Arról nem beszélve, hogy minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb hozzánk való társat találni.
 
Az én válóperem már 2004 óta húzódik. A bíró,aki azóta már nyugdíjba ment, azt sem tudta, hogy mi van a beadványokban. Volt olyan tárgyalás, ami 10 percig sem tartott. Volt hamis tanúzás, aláírás hamisítás, sárdobálás, rágalmazás és mindenféle. Az évek alatt és a bíró tehetetlensége miatt nagyon sok beadvány gyűlt össze. Ha az ellenérdekű fél bead egy olyan indítványt, ami nem a valóságot tartalmazza, nyilván válaszolni kell rá, mert ha csöndben maradunk, az egyenlő a beleegyezéssel. Nyilván senki sem akar magának rosszat. A bírónak meg az a dolga, hogy összefogja ezt az egészet és OBJEKTÍVEN döntsön.
 
Nyilván ott a van a legkönnyebb dolga, ahol egyik félnek sincs semmije. Ez a legegyszerűbb elvileg, főleg, ha közös gyermek sincs. Ha van közös gyermek, az megnehezítheti a válást, főleg, ha a kapcsolattartásra kötelezett nem a gyermek(ek) érdekeit nézi, hanem azt, hogy bosszút álljon rajtunk, és erre a közös gyermeket használja fel. Az eszébe sem jut, hogy a gyermeke ez miatt esetleg még jobban eltávolodik tőle.
 
Ahol közösen szerzett tulajdon van, tisztasor, fele-fele illeti meg az alperest és a felperest is.
 
Ahol csak az egyik félnek van tulajdona, ott nyilván nincs vita, mert a különvagyon az azé, akinek már a házasságkötéskor is a tulajdonában volt. Ezt megerősítve érdemes házasságkötés előtt vagyonjogi szerződést készíteni. Én is ezt szerettem volna, de az én volt férjem kijelentette, hogy Ő nem írja alá. Akkor kellett volna azt mondanom, hogy rendben, akkor nincs házasság. Már akkor sejthettem volna, hogy a vagyonomra utazik, hiszen neki nem volt semmije az öreg autóján és két szatyor ruháján kívül. Már a nászút után elkellett volna válnom tőle, de féltem, hogy mit szólnak a szüleim. Ők nem jó szemmel nézték házasságunkat, nyilván azért, mert már akkor látták, hogy milyen ember is valójában. Aztán megszületett közös gyermekünk, és én naivan azt reméltem, hogy megváltozik, többet foglalkozik majd velünk. De nem így lett. Volt anyósom is csodálkozott, hogy miért nem apás a gyerekünk, hát azért nem mert az apja nem foglakozott vele.
 
Sok év eltelt úgy, hogy úgy éltünk egymás mellett, mint az idegenek. Ő úgy járt haza, mintha munkásszálláson lakott volna. Neki ez nagyon kényelmes volt, 1989 óta munkahelye sincs, állítólag alkalmi munkából él.
 
Még egy könyvre való rossz tapasztalatot letudnék írni, de nem ez a cél.
 
Nézzük meg, hogy a bírósági eljárás során mire kell figyelni.
 
1. Igazságügyi szakértőt rendel ki a bíróság vagyonmegosztás esetén. Ennek összegét a bíróságon kell letétbe helyezni, és az fizeti, aki követel a másiktól. Nyilván neki is kell bizonyítani az igazát.
 
Utána kell nézni, hogy a kirendelt szakértőnek milyen végzettsége van (ingatlanforgalmi, épületgépészeti stb.) A bíróság esetünkben elkövette azt a hibát, hogy olyan szakértőt rendelt ki, akinek nem volt kompetenciája a felkért feladat elvégzésére.
 
A bíróság ugyan kirendelhet eseti szakértőt, akinek nem pont a szakvélemény elkészítéséhez szükséges végzettsége van, de ez csak akkor fordulhat elő, ha a szaknévsorban nem talál olyan végzettségű szakértőt, akire éppen szükség van, és ezt tényként közölni kell a kirendelő végzésben is.
 
A mi szakértőnk (B.L.) sem jelezte a bíróság felé, hogy nincs kompetenciája a szakértői vélemény elkészítéséhez, de még mérőszalagja sem volt.
 
Többször kértük, hogy jelenjen meg személyesen a tárgyaláson, de nem sikerült rávenni az évek alatt.
 
2. Ha bármi problémánk van, ezt megtehetjük a bíróság elnökénél, panasznapon. De ha szóban tesszük, semmi nem fog történni és nyoma sem lesz.Érdemes összeszedni a gondolatainkat és tértivevényes ajánlott formában elküldeni neki.
 
Így nyoma van, kénytelen válaszolni rá, vagyis foglalkozni ügyünkkel, és ha véletlenül nem történik semmi, akkor is nyoma van a későbbiekre tekintettel.
 
A bírót nem szabad nagyon bántani, mert esetleg bosszút áll rajtunk, bár nem tehetné meg, de Ő is csak emberből van.
 
3. Érdemes jelezni a bíróság felé, ha az ellenérdekű fél nem tartja be az ígéretét, és pl. nem válaszol határidőn belül a beadványunkra. Nem adja be a bizonyítékait, vagy éppen a mi bizonyítékainkat a sajátjaként emlegeti. Ez az én esetemben is megtörtént, azt mondta a volt férjem, hogy én a nevére kiállított számlákat adtam be, persze ilyen nem is létezett. Iratbetekintés során átnéztük az aktát, mert akár hamisított számla is lehetett volna, de csak olyan számlákat találtunk, melyek az én nevemre voltak kiállítva.
 
Viszont találtunk olyan alperesi beadványt, amire valaki aláhamisította az aláírásomat. Feljelentést tettünk és az ügyészség szerint is bűncselekmény, hamis tanúzásnak számít, és három év börtön jár érte. Amennyiben a bíróság nem kéri a nyomozás lefolytatását, akkor csak a válóper végén foglalkozik vele az ügyészség. Remélem, hogy nem bűnpártoló a bíróság, nem lenne tisztességes úgy dönteni, hogy a bűncselekményt figyelmen kívül hagyják, ezzel hátrányos helyzetbe hozva engem.
 
Iratbetekintésre érdemes bemenni a bíróságra bizonyos időközönként, még ha az ott dolgozok nem is örülnek ennek.
 
Kiszűrhetjük ezzel a számunkra nem kedvező beadványokat és még a bíró döntése előtt reagálhatunk ezekre.
 
Sajnos a válóper folyamán résen kell lenni, mert az életünkről van szó, és ha a másik fél gonosz és rosszindulatú, jobb, ha nagyon odafigyelünk. Később sokkal nehezebb bármit is helyre hozni.
 
4. A beadványokat általában ügyvéd írja, de írhatjuk mi is. Tudni kell, hogy a beadványokat mindig eggyel több példányban kell beadni, mint ahányan perben állnak. Érdemes tértivevényes ajánlott formában feladni postai úton, de lehet személyesen is beadni a polgári iratkezelő irodán. Ekkor vigyünk magunkkal egy saját példányt, amin vetessük át bélyegzővel, hogy nyoma legyen.
 
5. A tárgyalásokról jegyzőkönyv készül. Amennyiben módosítani kívánjuk a jegyzőkönyvbe foglaltakat ezt megtehetjük írásban 8 napon belül.
 
 
 
Folytatás következik hamarosan……
 
 
Mivel is folytassam....
8 éve tart a válóperem, 8 év alatt a harmadik bírót kaptuk.
Az első bíró 6 évig próbálkozott, időnként az volt az érzésem, hogy fogalma sincs arról, hogy mi van az előtte fekvő több kilós iratkupacban, Aztán elment nyugdíjba.
A második bíró sokkal jobbnak tűnt elsőre, azt is láttam, hogy becsületesen átnézte az aktánkat, tudta, hogy miről kell tárgyalást tartania. Aztán történt valami, és azt éreztem, hogy az ellenérdekű fél felé húz, aztán csak három tárgyalást értünk meg vele kb. 8 hónap alatt, és visszaadta az ügyünket. Az bíróság elnöke kijelölt egy harmadik bírót, végül is időnk van, lesz miért panaszt tenni Strasbourgban. Nem értem, hogy mire jó ez az időhúzás, annyira egyszerű lenne az ügyem, ha a bíróság objektív tudna lenni. Sajnos a volt férjem nem riad vissza törvénytelenségek elkövetésétől sem , hogy jogtalan előnyhöz jusson, volt már levéltitok megsértés, okirat hamisítás, aláírás hamisítás és csalás is, ezekkel kapcsolatban a rendőrégi eljárás még folyamatban van. A rendőrség szerint ez a sok törvénytelenség a bírósági döntésnél adu ász lehet a bíró kezében, ha nem akar a volt férjemnek kedvezni döntéshozatalnál.
Várom a következő tárgyalást, nem tudom, még milyen izgalom történhet.
 
 
 
 

Válás és vagyonmegosztás hozzászólásai

Szólj hozzá

0.019 mp