Gyámhivatali eljárás

 

 

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy az elmúlt évek tapasztalataival segítsük azokat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi jártunk..

 

Kérünk mindenkit, hogy írjon, ha segítségre van szüksége, vagy írja meg tapasztalatait, hátha másokon tud segíteni.

Nem vagyunk ügyvédek, de sok mindenen keresztülmentünk, és vannak dolgok, amiket most másként csinálnánk.

Több éven keresztül harcoltunk a gyámhivatallal. Elegünk lett a hozzá nem értő, rossz hozzáállású ügyintézőkből. Elegünk lett a diszkriminatív hozzáállásból és a közszférában tapasztalt összefonódásból. Eleinte idegesített a dolog, de aztán rájöttünk, hogyan fordíthatjuk hasznunkra mások butaságát.

Közös gyermekünket nekem ítélte a bíróság, volt férjem a bírósági jegyzőkönyvben leírtak szerint élhetett volna a láthatás jogával. Eleinte egyáltalán nem jött közös gyermekünkért, később sem rendszeresen, amikor jött késett, mindig talált valamilyen kifogást. Két napra talán egyszer akarta elvinni lányomat, valamelyik Karácsonykor. Gyermekem szerint nem is lett volna hol aludnia édesapjánál.

Sajnos a létrejött láthatások alkalmával folyamatos probléma volt, hogy nem mindig kapott ételt és cigi füstös környezetben volt gyermekem, ami nemcsak az egészségére volt káros, de az is rosszul esett lányomnak, hogy amikor kérte az apját és annak feleségét, hogy ne dohányozzanak, amíg Ő náluk van, azok csak kinevették és csak azért is rágyújtottak.

Mivel senki sem tájékoztatott arról, hogy mit kell tennem, ha volt férjem nem él a láthatás jogával, eleinte nem szóltam a gyámhivatalnak. Később jeleztem írásban is, jegyzőkönyvbe is mondtam, de a gyámhivatal ahelyett, hogy a volt férjemet figyelmeztette volna, engem figyelmeztetett, fenyegetett bírsággal. Volt férjem összes hazugságát elhitték, az én beadványaimat sorra elutasították, pedig ha meghallgatták volna gyermekemet és a tanúimat, akkor kiderült volna az igazság.

Elég életszerű, ha valaki 40-nél több beadványt ír a problémájával kapcsolatban.

Hné gyámhivatali ügyintéző azt mondta nekem, hogy ne írogassak beadványokat, ne dolgoztassak egy egész államapparátust a leveleimmel, ha annyira írni van kedvem, akkor írjak inkább Rómeót és Júliát. A XVIII. kerületi gyámhivatalt lehülyézte, és azt mondta, hogy Ő már rég megbírságolt volna. Azt is mondta, hogy én azért nem tartom be a bírósági egyezségben leírtakat, mert nem értem, hogy miről van szó. Bocsánat, hogy ezt leírom, de tiszta hülyének nézett. Az Ő viselkedése volt az utolsó csepp a pohárban.

Panaszt tettünk az Országgyűlési Biztosok Hivatalánál, ahol azt mondták, hogy országos szinten baj van a gyámhivatalok munkájával, de semmi több nem történt, nem vizsgálták ki ügyünket. Túl sok az anyag – mondták. És szerintük azzal megoldódott a problémánk, hogy a volt férjem azt kérte a gyámhivataltól, hogy a láthatást úgy szabályozza, hogy Ő egyáltalán nem akarja a kapcsolattartást közös gyermekünkkel.

Panaszt tettünk az Igazságügyi Minisztériumban, ahol azt javasolták, hogy tegyünk panaszt a Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Panaszt tettünk, mert a gyámhivatal és a bíróság miatt sérült:

·         a tisztességes eljáráshoz való jogunk polgári ügyben,

·         a véleménynyilvánítás szabadságához való jogunk,

·         a hatékony jogorvoslathoz való jogunk.

Magunk írtuk a beadványt, a formanyomtatványt az Igazságügyi Minisztériumban kaptuk. A kitöltési útmutató teljesen érthető, nem kell több százezer Ft-ot ügyvédre költeni, hogy elkészítse.

 

Egy-két dolog amire mindenképpen figyeljünk a gyámhivatali eljárás során:

1. Amire figyelni kell, hogy jegyzőkönyvet csak akkor szabad aláírni, ha tényleg azokat az információkat tartalmazza, amiket mi elmondtunk. Sajnos a gyámhivatal megteszi, hogy belecsempész olyan dolgokat, amiket nem mi mondtunk, és utána aláíratja velünk. Nem kötelező a jegyzőkönyvet aláírni, főleg, ha nem a valóságot tartalmazza. A gyámhivatali ügyintézőtől nem kell félni, pont olyan ember, mint amilyen mi vagyunk, még ha többnek is hiszi magát.

2. Azonnal jelezni kell a rendőrség illetve a gyámhivatal felé, ha a kapcsolattartásra kötelezett nem él a kapcsolattartás jogával. Semmi nem fog történni, de legalább nyoma van a későbbiekre gondolva. A rendőrség tovább küldi a feljelentést a gyámhivatalnak, mert nincs illetékessége. Mindig jelezni kell, ha problémánk van, mert ha nem tesszük meg, akkor később mi leszünk a hibásak, hogy miért nem szóltunk.

 3. Tartásdíj nem fizetése esetén a rendőrségen kell bejelentést tenni. Fontos tudni, hogy a bejelentésünk akkor ér valamit, akkor van jogi következménye, ha a tartásdíjfizetésre kötelezett több mint félévig nem tesz eleget kötelezettségének.

Ez is egy szuper magyar törvény. Bűncselekménynek számít, de a törvény nem bennünket véd.

A nem fizető kötelezett simán megteheti, hogy félévig nem fizet, mert azt hiszi, hogy velünk, azaz a jogosulttal tol ki. Pedig a saját gyerekével, gyerekeivel. De hát ehhez ész kéne. A gyermektartásdíjat a jogosult szülő kapja ugyan, de azért, hogy a közös gyerekre, gyerekekre költse.

A kötelezett, hogy elkerülje a felelősségre vonást a hatodik hónap végén gyorsan feladja az egész félévi gyermektartásdíjat, és mindjárt nem büntethető.

Ezen csak egy törvénymódosítás segítene.

De egy hónap után is érdemes feljelentést tenni, mert ha nem is történik semmi, ezzel is bizonyítani tudjuk a kötelezett megbízhatatlanságát.

Persze normálisan is meglehet beszélni, ha éppen nincs pénze a tartásdíjfizetésre kötelezettnek, lehetünk elnézőek is. De ez csak akkor javasolt, ha velünk és gyermekünkkel, gyermekeinkkel is normálisan viselkedik a fizetésre kötelezett. Ez sajnos nagyon ritkán fordul elő.

4. A kapcsolattartást a bíróság és a gyámhivatal is szabályozhatja. Ha a bíróság szabályozza, akkor a kapcsolattartás betartását a gyámhivatal felügyeli, de ha a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, ennek megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül csak a bíróságnál lehet kérni. Csjt.92.§.

A szabályozásra van egy szokványos sablon, amit előszeretettel alkalmaznak a bíróságok, de nem kell feltétlenül elfogadnunk azt.

Kérhetjük, hogy gyakrabban vagy ritkábban találkozzon gyermekünk és a kapcsolattartásra jogosult szülő, aki lehet az édesapa és az édesanya is. Megkell vizsgálni, hogy milyen a kapcsolat a gyermek és a jogosult szülő között, de ha a gyermek már elég idős, akkor ezt Ő is megtudja mondani.

Ha jó volt a kapcsolat köztük, akkor nyilván a gyermek szívesen tölt több időt a jogosult szülővel. Azért, hogy a válásunk ne okozzon még nagyobb törést a gyermek életében az a leghelyesebb, ha minél többet találkoznak. Ha a jogosult szülő már a házasság ideje alatt sem törődött gyermekével, akkor kérhetjük a havi, vagy két heti egy nap láthatási időt. Persze ezzel a jogosult szülőnek is egyet kell értenie, ami nem biztos, hogy így lesz. A gyermek maga is megtudja mondani, hogy milyen gyakran szeretne találkozni a másik szülőjével, de ezt a kapcsolatukból és a gyermek megnyílvánulásaiból mi is letudjuk szűrni.

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a gyámhivatal és a bíróság nem a gyermekek érdekeit nézik.

 

Ha valaki meg szeretné osztani tapasztalatait gyámüggyel kapcsolatban, illetve hozzá kíván szólni, hogy segítsen, akkor ezt megteheti a kapcsolattartás újraszabályozása résznél, ahol részletesen megtalálható, hogy az elmúlt évek alatt mi történt, ill. mi nem történt ügyünkben.

Itt megtalálható a rövid történet valamint a beadványok rövid lényege.

 

Gyámhivatali eljárás hozzászólásai

 • Szabosa35 Szabosa35:

  Sziasztok!
  Nekem a következő problémám lenne:2012-ben elváltam, ebből a házasságból született egy kislányom, aki már 8 és fél éves.Az édesanya a láthatási időmből folyamatosan lecsippent órákat, a szünetekben pedig napokat is, mert a gyereknek programot csinál. Amennyiben nem viszem vissza a kislányt, akkor én mindenféle szemét vagyok, aki a kislány érdekeit nem nézi semmibe, általában ezt is hozzá teszi a levélhez.A kislányom nagyon apás, imádja a jelenlegi páromat és nem szívesen megy haza az anyjához. (Visszavitelkor haragszik rám, hogy meg akarok szabadulni tőle és nem szól hozzám.)Az anyjának a barátjával nem jön ki, még csak nem is köszön a "mostohaapa jelölt" a gyermekemnek, csak szidni tudja.Az anya természetesen mindent jónak állít be, de a kislány folyton panaszkodik. Ami nagyon bánt, hogy a kislány nem mer szólni a Gyámhivatal és a bíróság előtt, mert retteg az anyjától. Elvileg fél, hogy kikap, ha ő elmondja a bíróbácsinak, hogy velem akar lakni.Továbbá a médiában dolgozom, ahol rengetegszer kell szombaton dolgoznom. Ilyenkor nem tudok a láthatással élni, az anya pedig nem hajlandó pótolni.A Gyámhivatal a hétvégi munkavégzést NEM TEKINTI Önhibán kívülinek!!!Mi a teendő ilyenkor?

 • Nokedli Nokedli:

  Április 28-án egy rossz jegy miatt elhagyott a 14 éves lányom. Később kiderült anyám oltogatta elég rendesen, reggelenként. Rendőrség, gyámhivatal, családsegítő.. senki nem tett semmit. Azóta eltelt 3 és fél hónap. Engem beidéztek több helyre, de a gyereknek nem kell részt venni semmiben - mediáció, pszichológus - itt fejeztem be.
  Anyám pszichiátriai eset, alkoholizmussal vegyítve, apám 4 éve úgy megvert, hogy nem maradt haj a fejemen, mégsem tudok semmit sem tenni. Pedig van látlelet. Valaki segítsen mert nem bírom így tovább!!

 • Kiss Anikó Júlia Kiss Anikó Júlia:

  Sziasztok segítséget szeretnék kérni!!
  4 éve elvették a lányomat,a gyámhatóság nem küldte át a rendőrségi bizonyítékokat a bíróságra és így született meg a bírósági ítélet. vissza szeretném kapni a kislányomat kérlek segítsetek mi a teendőm !!!

 • Nyuszis11 Nyuszis11:

  Sziasztok!
  Az lenne a kérdésem, hogy a Gyámügyi Hivatal kötelezhet-e arra, hogy aláírjak egy olyan nyilatkozatot, hogy bekerüljek egy országos szociális adatbázisba?Mert már nem egyszer megfenyegettek, hogy ha nem írom alá, akkor elveszik tőlem a gyerekeimet. Beszéltem egy ügyvéddel aki azt mondta hogy ha ezt a nyilatkozatot aláírom akkor a gyerekeimet addig tarthatják védelem alatt amig a legkisebb be nem tölti a 18-ik életévét. Nem írtam alá sem én, sem a férjem a nyilatkozatot, de azóta is fenyegetőzik a családsegítő és a gyámügy és a

  • Nyuszis Nyuszis:

   Fel lehet e őket valahol jelenteni? Úgy vizsgálta meg a pszichológus a gyerekeimet hogy nem is tudtunk róla, nem is voltunk jelen. Egyszerűen a gyámügyis kiküldte a pszichológust az óvodába.
   Próbálkoztunk a megyei gyámhatóságnál panaszt tenni. Elutasították.Bírós ágon fel lehet e őket jelenteni? Távoltartást kérhetek e ellenük?

 • Horváth Zsuzsa Horváth Zsuzsa :

  Üdv. Segítségeteket kérném egy kényes dologban. .
  Bátyám és párja 9év után szét mentek született egy beteg kis fiúk.. Nincs apasági tehát bátyám nem láthatja (bentlakásos intézményben van a gyermek. )Nem kap információt a gyerekről. Az lenne a kérdésem hogy így esetleg a gyamsagot a bátyám átválalhatja jogi úton ,mivel az anyuka nem törödik a gyerekkel munkája sincs.

  • Delfinke Delfinke:

   Jo napot igen van mod hogy a testvere lathassa a kisfiut sl kell menni a birosagra es ott kell panaszt tenni .altalaban ott kernek apasagit es ha bebizonyosodik hogy ove kicsi akkor minden joga meglesz hozza meg arra is hogy nevelje persze ahhoz megint birosagra kell menni!

 • Tóth Vince Tóth Vince:

  Tisztelt igazságszolgáltatás!
  igazsagszolgaltatas.bl oglap.hu Tisztelettel megköszönöm, hogy van ez a lehetőség, hogy leírhatom szárnyaszegettségemet Négy évvel ezelőtt, döntésképtelen lettem, hogy fele rokkant nyugdíjamat letiltják.A szombathelyi gyámügyre mentem segítségért – gyámságot kérni – húzódott az ügy. 13P.20.427/2014/7/I. Erre válaszoltam, hogy okafogyott lett a kérésem és a bírósági végzés, mert helyzetem megváltozott, élettársam lett. Gyógyszert nem szedek.Két éve kiköltöztem Ausztriába ahol jobb minden: az emberek, az orvosok, a jogok, stb.Négy évre rá a kérésemre, nyugdíjfolyósító értesített Ausztriában, hogy a VA-06C/GYH/428-21/2015. Számú határozat alapján, fele járandóságomat kapom, csak havi 23 ezer forintot kézhez, a másik felét a gondnokom.Ezért magamnak és a társamnak azon kell gondolkodni Ausztriában, hogy hogyan térjek haza minden hónapban egy buta OKAFOGYOTT szombathelyi bírósági döntés miatt a másik 23 ezer forintért 5 órát oda 930 Ft – vissza 930 Ft őszesen 10 óra 1860 Ft ért tömegközlekedéssel.A bíróság 5 év alatt, 111 600 Ft vesz ki a zsebemből, ha nem szünteti meg az okafogyott végzést.Amit nagyon szeretnék mentől sebesebben.Mindezek fényében megfelelő értelemmel nagyon szépen köszönöm megértését és várom válaszát.Tisztelettel ,Egy szárnyaszegett ember

 • Tamas Tamas:

  Tiszteletem. A problemam nagyon kenyes, de roviden volt egy csaladom amit az anyosom elintezett hogy szetmenjunk de ez neki nem volt eleg mert valosagban a lanyunk kell neki. Sajna sok helyen jartam de elutasitottak meg a birosagon is! A lanyom mamaja orvos es nagy a befolyasa orvosi dokumentumokat is megvaltoztatta. A lenyeg a kiskoru lanyom akinek a jogait es erdekeit hatterbe helyeztek a 3 fel erdeke miatt. Kerem segitsenek 06317813539 a szamom
  Koszonettel: Csak egy apuka.

 • g monika g monika:

  Folytatás 2. rész . Apuka már felszólitással fenyeget csak nem értem miért és az ö állitása szerint már ki küldték nekem ezt és nem a gyámhivatal. Érdekes mi nem kaptunk semilyen levelet.Fel hivtam az ügyintézőt hogy már előző tárgyalás során is kértem apukához környezet tanulmányt amit most irásban be is vinnék neki mire közölte velem hogy meg jött a szak értöi papir és küldött levelett mikor lesz uj tárgyalás mondom neki jó de viszem be a papirt a környezet tanulmányról erre azt válaszolt ök ilyet nem csinálnak, de azért agyam le apuka meg oda viszi láthatásra a gyereket ahova akarja. Szóval megszeretném kérdezni tőletek hogy független orvosszakértöt tudok e kérni majd és be panaszolom az ügy intézőt és ki akarom záratni közben be szeretném adni apuka szüli felügyletének teljes megvonását a biróságon ahol kérni fogom láthatása meg vonását is. Kérdezném még töletek ha ez nem lenne elég milyen helyekre és milyen be adványokat tegyek meg akár a biróság akár a gyám ügy ellen én is elmegyek akkár stesbugig is és nem érdekel mennyi birságom lesz az apuka miatt nem fogja tönkre tenni gyerekemet. várom válaszotokat ha lehet mi hamarabb mert jelenleg csak a ti tapasztalataitok ra vagyok rá utalva mert sokszor ügyvédem se ér rá és a helyetes ügyvéddel már befürödtem egyszer.köszönöm segítségeteket.

  • Ildi721 Ildi721:

   Sajnos ezen az oldal már nem igazán üzemel...pedig jó lenne, kis összefogás, egymás segítése legalább. a gyámhivatalokat nem igazán lehet munkára fogni, regényeket tudnék írni. De egy ötlet: forduljatok az OBDK gyermekjogi képviselőjéhez!

 • g monika g monika:

  Sziasztok sajnos nálunk is ez a helyzet röviden igyekszek irni : 7 éve apuka nélkül élünk kisfiammal ez idő alatt töbször befogadtam mert munka nélküli lett ha külön is lakott én pakoltam neki és kisfiamnak enni valót mert bár dolgozott a drog az alkohol és nyugattok voltak neki az elsők. Több látleletem van elene hogy bánatmazott engem és kisfiamat is bár kisfiammeg veréséről nem tudtam lát leletet veetni mert nem engedet kia alkásból minket. Kisfiam psziátriai gondozott 7 éve amit ő nem vesz figyelembe. éve kértem a biróságot kisfiam nálam helyezék el apukátol vonjanak gyrektartást viszont ostoba modon mert apuka akkor is velünk lakott nem szabályoztatuk a láthatást. Tvaly év junius 18 ota velünk lakott ez alatt let egy rablási ügye amiben azt állitota hogy cicgivel elkábototák és kirabolták. Rá 5 napra velem össze veszet be nyugtatozott alkoholt ivott és a korházi záró jelentésben megint azt állitja hogy idegenektől kapott cigit szivott ami miat roszzul lett be ment a korházba ennek zárojelentése ez a szöveg ami saját valómása. tavaly decemberben kiderült hogy nekem hazudva van egy baránője akihez gyerekünket titokban vitte és ahol gyrekem elmondta hogy a nő volt férje be állitot cirkuszolni és neki és az apjának elkellet bujnia a házban.A volt párom ekkor december 8 án kidobtam tőlem holmiját butorait csak 2014 február és márciusban vitte el de nem a barátnőhőz érdekes modon ha nem egy garázsba. én decemberben még be adtam akpcsolat tartás szabályozását és a gyerektartás felemelése miatt a birósághoz a papiromat. Ők a kapcsolat tartást át dobták a gyám ügyre de csak engem éretesitetek róla érdekes modon és ez csak ez év juniusban derült ki mikor apuka megint cirkuszol tés be mentem a gyám ügyre ott közölték ök semilyen levelet nem kaptak. Mondom jó akkor be adom kérvényt amiben kisfiam orvosi papirjaira hivatkoztam és kértem a felügyelt láthatást hiszen kisfiamnak be illyszkedési magatartás stb gondjai vannak .Apukát 2 szer értesiteték nem jelent meg majd telefono 3 szora meg jelent nekem sajnos helyettes ügyvéd kellet mert a sajátom nem ért rá ez lett végül most még a gondom apuka elő adta hazugságait mire az ügyintézönek modtam hivatalos papirjaim vannak apuka ellen és itt a fiam orvosi papirja is közölt az a mult őt nem érdekli semmi még az sem hogy elmodtam apuka uj n őjének gyrekei piszkálják is gyermekemet mert kényszerből de el kellet az apukához engednem.Őt ez sem érdekelt majd irt egy jegyző könyvet ennyiés szakorrvoshoz küldött minket. Kaptam tölük egy végzést erről ami kész vicc volt mert a mi két jegyző könyvünk volt benne össze vágva hibássan plusz egy számomra ismeretlen kislány kapcsolat tartása a nagyszüleivel és ezt küldték el az orvosnak is.Elmentünk a fiammal az orvoshoz ami szintén vicc volt mert oda járunk 7 éve kezelésre is a hölgy elmondta nekem meséljem el mit szeretnék nah öneki kiraktam a pirokat apuka ellen kisfiam orvosi papirjait is őt azért kicsit érdekelte ez 20 perc volt majd kisfiam jött aki elmesélte kint hogy homok várat épitt bent meg rajzolni kellet egy családot ez volt 30 perc utána közölte a hölgy hogy apukát külön be hivja majd és vele is elbeszélget ennyi e gyerekett vele nem is vizsgálták meg. A kisfiamat azóta apuka elvitte egy órára amit én minden vitta nélkül meg is negedtem sőt mivel variált még abba is bele mentem mert ez volt kisfiam kérése hogy pár órára szeret az apjával lenni de nem több és nem akar apja uj otthonába menni.Most megint cirkusz van mert apuka oda akaja vinni 2 napra hozzájuk fiamat amit ő nem akkar de mondtam az ügyvédnek is hogy nem érdekel nem engedem el a gyerek biróság álltal nálam van elhelyezve.

 • g monika g monika:

  Bocs most elküldött mindent 5 ször 2 részre szedem levelemet akkor ugy látszik el küldi ide.

 • g monika g monika:

  Sziasztok valaki meg tudná adni az oladl üzemeltető email cimét mert iornák neki meg lenne gy kérdésem ti itt választ is kaptatok már vagy mindenki csak irógat mert az nem segítség sőt azt is láttam hogy a blog üzemeltető nem irta tovább az ügyét és 2011 már odéb volt kiváncsi lennék mi lett a vége az ügyének és straszburg mit irt neki vissza mert én is oda fogok kerülni lassan és jó lenne tudnom hogy ő kapott e jog orvoslatott tölük.

 • g monika g monika:

  Sziasztok valaki meg tudná adni az oladl üzemeltető email cimét mert iornák neki meg lenne gy kérdésem ti itt választ is kaptatok már vagy mindenki csak irógat mert az nem segítség sőt azt is láttam hogy a blog üzemeltető nem irta tovább az ügyét és 2011 már odéb volt kiváncsi lennék mi lett a vége az ügyének és straszburg mit irt neki vissza mert én is oda fogok kerülni lassan és jó lenne tudnom hogy ő kapott e jog orvoslatott tölük.

 • g monika g monika:

  Sziasztok valaki meg tudná adni az oladl üzemeltető email cimét mert iornák neki meg lenne gy kérdésem ti itt választ is kaptatok már vagy mindenki csak irógat mert az nem segítség sőt azt is láttam hogy a blog üzemeltető nem irta tovább az ügyét és 2011 már odéb volt kiváncsi lennék mi lett a vége az ügyének és straszburg mit irt neki vissza mert én is oda fogok kerülni lassan és jó lenne tudnom hogy ő kapott e jog orvoslatott tölük.

 • g monika g monika:

  Sziasztok valaki meg tudná adni az oladl üzemeltető email cimét mert iornák neki meg lenne gy kérdésem ti itt választ is kaptatok már vagy mindenki csak irógat mert az nem segítség sőt azt is láttam hogy a blog üzemeltető nem irta tovább az ügyét és 2011 már odéb volt kiváncsi lennék mi lett a vége az ügyének és straszburg mit irt neki vissza mert én is oda fogok kerülni lassan és jó lenne tudnom hogy ő kapott e jog orvoslatott tölük.

  • Anyuka Anyuka:

   Sziasztok, engem is az erdekelne, hogy mi lett a Strasbourg-i eljaras vege.
   Koszonom elore is.

 • g monika g monika:

  Sziasztok valaki meg tudná adni az oladl üzemeltető email cimét mert iornák neki meg lenne gy kérdésem ti itt választ is kaptatok már vagy mindenki csak irógat mert az nem segítség sőt azt is láttam hogy a blog üzemeltető nem irta tovább az ügyét és 2011 már odéb volt kiváncsi lennék mi lett a vége az ügyének és straszburg mit irt neki vissza mert én is oda fogok kerülni lassan és jó lenne tudnom hogy ő kapott e jog orvoslatott tölük.

 • g monika g monika:

  Valaki sugja meg miért csak a rövid szövegemet tölti fel ide az oladl mást nem?

Szólj hozzá

0.063 mp